Składniki
- 60 dag fileta z łososia
- 25 dag ugotowanego ryżu
- 20 dag pieczarek
- 2 szklanki bulionu
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 2 szalotki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Łososia włożyć do wrzącego bulionu na 5 minut, później ostudzić.
Oczyszczone pieczarki pokroić i wymieszać z sokiem cytrynowym, szalotkę pokroić w drobną kostkę zeszklić na oleju, wszystko połączyć, dodać sól i pieprz.
Ryż wymieszać z koperkiem.
Rozmrożone ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, jedną część włożyć na przygotowanej blaszce.
Połowę ryżu rozłożyć na cieście tak, by został brzeg szeroki na 5 cm, na nim ułożyć warstwę z połowy pieczarek, połowę łososia i gotowane całe jaja, na tym znowu łosoś, pieczarki i druga część ryżu.
Przykryć drugą częścią ciasta, brzegi dokładnie skleić.
Wierzchnią część ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40 minut.