Kulebiak z łososiem

Składniki

  • 60 dag fileta z łososia
  • 25 dag ugotowanego ryżu
  • 20 dag pieczarek
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 szalotki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Łososia włożyć do wrzącego bulionu na 5 minut, później ostudzić.

Oczyszczone pieczarki pokroić i wymieszać z sokiem cytrynowym, szalotkę pokroić w drobną kostkę zeszklić na oleju, wszystko połączyć, dodać sól i pieprz.

Ryż wymieszać z koperkiem.

Rozmrożone ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, jedną część  włożyć na przygotowanej blaszce.

Połowę ryżu rozłożyć na cieście tak, by został brzeg szeroki na  5 cm, na nim ułożyć warstwę z połowy pieczarek, połowę łososia i gotowane całe jaja, na tym znowu łosoś, pieczarki i druga część ryżu.

Przykryć drugą częścią ciasta, brzegi dokładnie skleić.

Wierzchnią część ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *