Krokiety rybne

Składniki

  • 45 dag filetów z dorsza
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 jajka
  • cebula
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki obrać z łupinek, przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rybę włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, po czym osączyć i rozdrobnić widelcem.

Ziemniaki, cebulę i jaja starannie wymieszać z rybą. Dodać ser, mąkę i tyle mleka, aby z masy można było uformować krokiety. Przyprawić masę pieprzem i solą (powinna być pikantna). Formować w dłoniach niezbyt grube wałeczki długości około 8 cm, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.

Podawać z surówką z kiszonej kapusty lub sałatą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *