Składniki
- 45 dag filetów z dorsza
- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 2 jajka
- cebula
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- pieprz
- sól
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obrać z łupinek, przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rybę włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, po czym osączyć i rozdrobnić widelcem.
Ziemniaki, cebulę i jaja starannie wymieszać z rybą. Dodać ser, mąkę i tyle mleka, aby z masy można było uformować krokiety. Przyprawić masę pieprzem i solą (powinna być pikantna). Formować w dłoniach niezbyt grube wałeczki długości około 8 cm, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty lub sałatą.