Krewetki po królewsku

Składniki

  • mrożone krewetki (lub surimi)
  • 150-250 ml wytrawnego wina musującego
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sos:

  • jogurt naturalny
  • 3-6 ząbków czosnku
  • koperek suszony lub świeży

Przygotowanie

Do miseczki wsypać mąkę, dodać jajko i dolać lodowate wino musujące.

Ważne żeby było musujące, gdyż nie będą się robiły grudki z mąki.

Masę delikatnie wymieszać, uważając żeby bąbelki nie uciekły.

Można dodać do masy posiekaną natkę pietruszki.

Krewetki wymoczyć w masie i smażyć na złoty kolor.

Następnie odsączyć je na ręczniku papierowym.

Można podawać z sosem czosnkowym: ząbki czosnku należy zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach, dodać do jogurtu i dosypać na oko kopru.

Ewentualnie można podawać z sosem sojowym (100 ml sosu sojowego wymieszać z 1 łyżeczką pasty wasabi).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *