Składniki
- mrożone krewetki (lub surimi)
- 150-250 ml wytrawnego wina musującego
- 100 g mąki
- 1 jajko
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Sos:
- jogurt naturalny
- 3-6 ząbków czosnku
- koperek suszony lub świeży
Przygotowanie
Do miseczki wsypać mąkę, dodać jajko i dolać lodowate wino musujące.
Ważne żeby było musujące, gdyż nie będą się robiły grudki z mąki.
Masę delikatnie wymieszać, uważając żeby bąbelki nie uciekły.
Można dodać do masy posiekaną natkę pietruszki.
Krewetki wymoczyć w masie i smażyć na złoty kolor.
Następnie odsączyć je na ręczniku papierowym.
Można podawać z sosem czosnkowym: ząbki czosnku należy zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach, dodać do jogurtu i dosypać na oko kopru.
Ewentualnie można podawać z sosem sojowym (100 ml sosu sojowego wymieszać z 1 łyżeczką pasty wasabi).