Kolorowy pasztet rybny

Składniki

  • 20 dużych liści szpinaku
  • 60 g masła

Mus łososiowy:

  • 300 g łososia
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 białko
  • 180 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka utartej skórki cytryny
  • 3 łyżki soku cytryny
  • 50 ml koniaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

Mus rybny:

  • 500 g filetów białej ryby
  • 1 białko
  • 180 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Liście szpinaku opłukać i wrzucać pojedynczo na 1 minutę do wrzącej wody, odcedzić. Przygotować prostokątny arkusz folii długości formy pasztetowej. Na folii ułożyć płasko liście szpinaku tak, aby jeden zachodził na drugi.

Filety łososia rozdrobnić i zmiksować z białkiem. Dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny, papryką, koniakiem i skórką cytrynową. Wymieszać. Odłożyć 1/2 szklanki masy, resztę wstawić do lodówki i mocno ochłodzić.

Na prostokącie z liści szpinaku rozsmarować odłożony mus łososiowy. Zwinąć w rulon, owinąć go folią aluminiową, zabezpieczyć końce i włożyć na 10 minut do wrzącej wody, po czym ostudzić. Folię odwinąć.

Filety z białej ryby rozdrobnić i zmiksować dodając białko. Wymieszać ze śmietaną i szczypiorkiem, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Wstawić do lodówki i mocno ochłodzić.

Formę pasztetową nasmarować masłem, ułożyć biały mus rybny w ten sposób, aby warstwa z jednej strony dochodziła do samego wierzchu formy, a z drugiej okrywała zaledwie dno. W środku zrobić wgłębienie i umieścić wałek szpinakowy. Formę dopełnić musem łososiowym, przykryć natłuszczoną folią aluminiową i wstawić do gorącej kąpieli wodnej w nagrzanym do temp. 180° C piekarniku. Piec 1 i 1/2 godziny.

Pasztet podawać z sosem tatarskim.

Przygotowanie – 1 godzina. Pieczenie 1 godz 30 min.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *