Klopsiki łososiowe

Składniki

  • 350- 400 g świeżego łososia (filet lub dzwonki)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 jajko
  • 1 kromka czerstwego chleba (bez skórki) lub środek bułki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • przyprawa do ryb
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • sos sojowy
  • bułka tarta do obtoczenia
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Z łososia usunąć skórę i ości.

Mięso dobrze opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym.

Pokroić ostrym nożem na drobno.

Tak samo plastry łososia wędzonego.

Włożyć do miski, dodać cebulkę, natkę, jajo, pokruszony chleb, doprawić pieprzem, sosem sojowym i szczyptą przyprawy do ryb.

Nie trzeba solić- sos sojowy, łosoś wędzony i przyprawa są wystarczająco słone.

Wymieszać wszystko dokładnie.

Na patelni rozgrzać olej.

Łyżką nabierać masę łososiową, formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na ładny złocisty kolor.

Podawać na zimno z ćwiartką cytryny, majonezem, ogórkiem konserwowym lub jako danie obiadowe.

Z podanych składników wyjdzie 10-12 klopsików.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *