Składniki
- 350- 400 g świeżego łososia (filet lub dzwonki)
- 100 g łososia wędzonego
- 1 jajko
- 1 kromka czerstwego chleba (bez skórki) lub środek bułki
- 1 cebula drobno posiekana
- przyprawa do ryb
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- sos sojowy
- bułka tarta do obtoczenia
- świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Z łososia usunąć skórę i ości.
Mięso dobrze opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym.
Pokroić ostrym nożem na drobno.
Tak samo plastry łososia wędzonego.
Włożyć do miski, dodać cebulkę, natkę, jajo, pokruszony chleb, doprawić pieprzem, sosem sojowym i szczyptą przyprawy do ryb.
Nie trzeba solić- sos sojowy, łosoś wędzony i przyprawa są wystarczająco słone.
Wymieszać wszystko dokładnie.
Na patelni rozgrzać olej.
Łyżką nabierać masę łososiową, formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na ładny złocisty kolor.
Podawać na zimno z ćwiartką cytryny, majonezem, ogórkiem konserwowym lub jako danie obiadowe.
Z podanych składników wyjdzie 10-12 klopsików.