Składniki
- 75-80 dkg kerguleny, około 4 sztuk
- 2 duże pomidory bez skórki i nasion, posiekane
- 8 dymek posiekanych wraz ze szczypiorem
- 1/2 pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
- 4 małe posiekane pieczarki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 opakowania gęstej kwaśnej śmietany
- sok z 1 cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Na dno dużego naczynia żaroodpornego wsypać posiekaną dymkę i lekko ją posolić.
Na cebuli ułożyć ryby, posypać je solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Posypać ryby siekanymi pieczarkami, na wierzchu ułożyć pomidory, a całość pokryć warstwą natki.
Ostrożnie polać potrawę winem i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec, aż ryby będą gotowe (20-30 minut).
Następnie odlać cały płyn do rondelka, a ryby trzymać w cieple.
Sos wymieszać trzepaczką ze śmietaną, doprowadzić do zawrzenia i chwilę gotować na małym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje.
Polać sosem ryby i zaraz podawać.