Kergulena pieczona z warzywami

Składniki

  • 75-80 dkg kerguleny, około 4 sztuk
  • 2 duże pomidory bez skórki i nasion, posiekane
  • 8 dymek posiekanych wraz ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
  • 4 małe posiekane pieczarki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 opakowania gęstej kwaśnej śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Na dno dużego naczynia żaroodpornego wsypać posiekaną dymkę i lekko ją posolić.

Na cebuli ułożyć ryby, posypać je solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.

Posypać ryby siekanymi pieczarkami, na wierzchu ułożyć pomidory, a całość pokryć warstwą natki.

Ostrożnie polać potrawę winem i przykryć folią aluminiową.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec, aż ryby będą gotowe (20-30 minut).

Następnie odlać cały płyn do rondelka, a ryby trzymać w cieple.

Sos wymieszać trzepaczką ze śmietaną, doprowadzić do zawrzenia i chwilę gotować na małym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje.

Polać sosem ryby i zaraz podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *