Karp ze śliwkami

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 25 dag mrożonych śliwek
  • pól szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka mąki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • goździki
  • cynamon
  • imbir
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, pokroić na dzwonka, posolić.

Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.

Śliwki opłukać, wydrylować i zmiksować z winem i przyprawami.

Rybę obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron.

Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec.

Podawać z ziemniakami z wody i surówką z cykorii.




Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *