Karp z pieczarkami w białym winie

Składniki

  • sprawiony karp (ok. 1,3 kg)
  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 5-6 kromek czerstwej bułki
  • po 5 łyżek oliwy i masła
  • 1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • po łyżce natki i kaparów
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Karpia natrzeć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem oraz skórką cytrynową i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Kromki bułki pokroić w kostkę, usmażyć na 2 łyżkach masła rumiane grzanki.

Cebulę posiekać. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć, aż pieczarki się zrumienią i odparuje cały płyn. Dodać grzanki i posiekaną natkę. Doprawić roztartym czosnkiem, szczyptą tymianku oraz solą i pieprzem. Lekko wymieszać.

Karpia napełnić przygotowanym farszem, otwór spiąć wykałaczkami. Żaroodporne naczynie wysmarować łyżką masła, ułożyć w nim karpia. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Podlać białym winem i obłożyć płatkami z reszty masła. Piec 45 min w temp. 180 st., polewając tworzącym się sosem.

Sos z pieczenia karpia odcedzić, wymieszać ze śmietaną i posiekanymi kaparami. Podawać oddzielnie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *