Składniki
- sprawiony karp (ok. 1,3 kg)
- 25 dag pieczarek
- cebula
- ząbek czosnku
- 5-6 kromek czerstwej bułki
- po 5 łyżek oliwy i masła
- 1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sok i skórka otarta z cytryny
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- po łyżce natki i kaparów
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Karpia natrzeć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem oraz skórką cytrynową i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Kromki bułki pokroić w kostkę, usmażyć na 2 łyżkach masła rumiane grzanki.
Cebulę posiekać. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć, aż pieczarki się zrumienią i odparuje cały płyn. Dodać grzanki i posiekaną natkę. Doprawić roztartym czosnkiem, szczyptą tymianku oraz solą i pieprzem. Lekko wymieszać.
Karpia napełnić przygotowanym farszem, otwór spiąć wykałaczkami. Żaroodporne naczynie wysmarować łyżką masła, ułożyć w nim karpia. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Podlać białym winem i obłożyć płatkami z reszty masła. Piec 45 min w temp. 180 st., polewając tworzącym się sosem.
Sos z pieczenia karpia odcedzić, wymieszać ze śmietaną i posiekanymi kaparami. Podawać oddzielnie.