Składniki
- ok. 1,2 kg karpia
- 200 g płatków migdałowych
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki masła
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- sok z cytryny
- olej lub oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rybę oskrobać z łusek, oczyścić, starannie opłukać, natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Pokroić rybę w dzwonka i podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Płatki migdałów lekko zrumienić na suchej patelni.
Masło rozpuścić, dodać miód, imbir, cynamon i migdałowe płatki, wymieszać.
Rybę polać sosem, piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.