Karp z migdałami i miodem

Składniki

  • ok. 1,2 kg karpia
  • 200 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • sok z cytryny
  • olej lub oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rybę oskrobać z łusek, oczyścić, starannie opłukać, natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Odstawić na 2 godziny do lodówki.

Pokroić rybę w dzwonka i podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie, przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Płatki migdałów lekko zrumienić na suchej patelni.

Masło rozpuścić, dodać miód, imbir, cynamon i migdałowe płatki, wymieszać.

Rybę polać sosem, piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *