Karp z bakaliami

Składniki

  • 1 kg sprawionego karpia
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 5 dag rodzynek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Karpia umyć, pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem.

Warzywa obrać, opłukać i pokroić w paseczki.

Zalać litrem wrzącej wody.

Gotować z dodatkiem masła oraz przypraw przez 5 – 6 minut.

Warzywa wyjąć.

Do gorącego wywaru włożyć rybę.

Gotować przez około 20 minut na małym ogniu.

Ugotowaną rybę wyjąć i zdjąć skórę.

Mięso oczyścić z ości i pokroić na małe kawałki.

Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.

Rodzynki umyć i osuszyć.

Śliwki namoczyć i pokroić w paseczki.

Ugotowane warzywa połączyć z kawałkami ryby, rodzynkami, migdałami oraz śliwkami.

Skropić sokiem z cytryny wymieszanym z sosem sojowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *