Składniki
- 1 karp lub inna ryba typu amur
- 30 dag pieczarek
- przyprawa do ryb
- 1 szklanka śmietanki 18%
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła da smażenia
- 1 cebula
- pieruszka lub koperek na wierzch
- mąka do optoczenia ryby
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie
Pieczarki obrać i ugotować.
Rybę oprawić, pokroić w dzwonka, natrzeć przyprwami i obtoczyć w mące.
Usmażyć na złoto.
Układać w naczyniu.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Pieczarki pokroić według uznania, pokroić cebulę podsmażyć na patelni.
Doprawić.
Dodać śmietanę z mąką.
Zrobić sos.
Zalać rybę sosem i posypać pietruszką lub koperkiem.
Zapiec w piekarniku.