Karp w sosie pieczarkowym

Składniki

  • 1 karp lub inna ryba typu amur
  • 30 dag pieczarek
  • przyprawa do ryb
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła da smażenia
  • 1 cebula
  • pieruszka lub koperek na wierzch
  • mąka do optoczenia ryby
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

Pieczarki obrać i ugotować.

Rybę oprawić, pokroić w dzwonka, natrzeć przyprwami i obtoczyć w mące.

Usmażyć na złoto.

Układać w naczyniu.

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Pieczarki pokroić według uznania, pokroić cebulę podsmażyć na patelni.

Doprawić.

Dodać śmietanę z mąką.

Zrobić sos.

Zalać rybę sosem i posypać pietruszką lub koperkiem.

Zapiec w piekarniku.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *