Karp w maśle

Składniki

  • 1,5 kg karpia
  • 1 kostka masła
  • 2 duże cebule
  • mąka
  • przyprawa do ryb

Przygotowanie

Karpia oczyścić z łusek, patroszyć i odciąć głowę i umyć.

Tak przygotowanego karpia posolić mocno.

Połowę pokrojonej w półplasterki cebuli włożyć do środka karpia, resztą obłożyć rybę na zewnątrz.

Tak przygotowanego karpia zostawić w lodówce do następnego dnia.

Nastepnego dnia oczyścić karpia z cebuli i nadmiaru soli, pokroić w dzonki i przyprawić przyprawą do ryb.

Masło roztopić na patelni na bardzo małym ogniu.

Smażyć karpia opanierowanego tylko w mące na maśle na małym ogniu (z każdej strony po około 10-15 minut) zwracając uwagę by nie przywarł do patelni.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *