Karp po chińsku

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 1 łyżeczka pokrojonych w cienkie i paseczki kłączy imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 cebulki wiosenne ze szczypiorem
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Karpia umyć pod zimną wodą w środku i z wierzchu, osuszyć ściereczką; z karpia królewskiego należy usunąć duże łuski.

Ostrym nożem ponacinać skórę ryby ukośnie w odstępach 1 cm, na głębokość 1/2 cm.

Rybę posolić od środka i z wierzchu, ułożyć na żaroodpornym półmisku.

Sos so­jowy wymieszać z sherry, olejem i cukrem, polać karpia i posypać pokrojonym imbi­rem.

Cebulki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki długości 5 cm i ułożyć na karpiu.

Do specjalnego garnka do ryb nalać tyle wody, żeby sięgała do sita.

Żaroodporną formę z rybą ustawić na sicie, zam­knąć garnek i gotować rybę na parze przez 15 ? 20 minut.

W razie potrzeby dolać wody.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *