Składniki
- 1 kg karpia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 1 łyżeczka pokrojonych w cienkie i paseczki kłączy imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 2 cebulki wiosenne ze szczypiorem
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Karpia umyć pod zimną wodą w środku i z wierzchu, osuszyć ściereczką; z karpia królewskiego należy usunąć duże łuski.
Ostrym nożem ponacinać skórę ryby ukośnie w odstępach 1 cm, na głębokość 1/2 cm.
Rybę posolić od środka i z wierzchu, ułożyć na żaroodpornym półmisku.
Sos sojowy wymieszać z sherry, olejem i cukrem, polać karpia i posypać pokrojonym imbirem.
Cebulki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki długości 5 cm i ułożyć na karpiu.
Do specjalnego garnka do ryb nalać tyle wody, żeby sięgała do sita.
Żaroodporną formę z rybą ustawić na sicie, zamknąć garnek i gotować rybę na parze przez 15 ? 20 minut.
W razie potrzeby dolać wody.