Karp pieczony w migdałach

Składniki

  • ok. 1,2 kg sprawionego karpia
  • ok. 200 g płatków migdałowych
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • szczypta cynamonu
  • sól

Przygotowanie

Karpia dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Od środka i na zewnątrz natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2?3 godziny do lodówki.

Po wyjęciu rybę pokroić w dzwonka.

Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Posypać płatkami migdałowymi.

Masło stopić z miodem.

Wymieszać ze startym imbirem oraz cynamonem.

Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

Zapiekać ok. 15 minut.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *