Składniki
- ok. 1,2 kg sprawionego karpia
- ok. 200 g płatków migdałowych
- sok wyciśnięty z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
- mały kawałek korzenia imbiru
- szczypta cynamonu
- sól
Przygotowanie
Karpia dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Od środka i na zewnątrz natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2?3 godziny do lodówki.
Po wyjęciu rybę pokroić w dzwonka.
Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać płatkami migdałowymi.
Masło stopić z miodem.
Wymieszać ze startym imbirem oraz cynamonem.
Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Zapiekać ok. 15 minut.