Składniki
- 1,5 kg karpia
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
Nadzienie:
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej
- l/2 kostki margaryny
- 2 cebule
- 3 jaja
- 5 dag suszonych grzybów
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Rybę oczyścić, naciąć głęboko wzdłuż kręgosłupa. Przez powstały otwór usunąć wnętrzności i większe ości, na końcu usunąć kręgosłup, łamiąc go przy głowie i ogonie. Usunąć z głowy oczy i skrzela, jeszcze raz rybę umyć. Z namoczonych uprzednio grzybów ugotować wywar. Grzyby oraz cebulę posiekać i podsmażyć. Połączyć z ugotowaną na sypko kaszą, dodać jaja, pieprz i sól do smaku. Nadzienie dobrze wymieszać. Przez otwór w grzbiecie napełnić karpia farszem, zaszyć. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na margarynie z dodatkiem oleju. Usmażoną włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut. Podzielić na porcje. Podawać karpia polanego masłem, z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.