Karp nadziewany kaszą i grzybami

Składniki

  • 1,5 kg karpia
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
  • l/2 kostki margaryny
  • 2 cebule
  • 3 jaja
  • 5 dag suszonych grzybów
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Rybę oczyścić, naciąć głęboko wzdłuż kręgosłupa. Przez powstały otwór usunąć wnętrzności i większe ości, na końcu usunąć kręgosłup, łamiąc go przy głowie i ogonie. Usunąć z głowy oczy i skrzela, jeszcze raz rybę umyć. Z namoczonych uprzednio grzybów ugotować wywar. Grzyby oraz cebulę posiekać i podsmażyć. Połączyć z ugotowaną na sypko kaszą, dodać jaja, pieprz i sól do smaku. Nadzienie dobrze wymieszać. Przez otwór w grzbiecie napełnić karpia farszem, zaszyć. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na margarynie z dodatkiem oleju. Usmażoną włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut. Podzielić na porcje. Podawać karpia polanego masłem, z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *