Składniki
- 1 kg karpia
- 3 szklanki mleka
- 2 cebule
- 1/3 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- łyżka vegety
Sos:
- czubata łyżka mąki
- czubata łyżka masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Rybę sprawić, podzielić na dwa płaty, usunąć wszystkie ości i skórę. Mięso pokroić w dużą kostkę, posypać vegetą, ułożyć w płaskim naczyniu. Cebule drobno posiekać, posypać rybę, polać olejem i odstawić na pół godziny. Przełożyć rybę do rondla, dodać pieprz, pokruszony liść laurowy i zalać gorącym mlekiem. Gotować pod przykryciem 10-15 minut.
Przyrządzić sos: z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją dwiema szklankami zimnego wywaru z ryby, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zagotować, wymieszać z natką pietruszki. Ugotowaną rybę przełożyć na ogrzany półmisek, polać sosem.
Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub puree i surówką z białej kapusty, pora i marchewki.
Jak patrzę na to to zbiera mi się na coś nieprzyjemnego :/ Jak można jeść rybę z mlekiem… Równie dobrze można zjeść ciastko z chrzanem. Ale są ludzie, którzy potrafią zjeść nawet najdziwniejsze mieszanki.