Karp gotowany w mleku

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 3 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżka vegety

Sos:

  • czubata łyżka mąki
  • czubata łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Rybę sprawić, podzielić na dwa płaty, usunąć wszystkie ości i skórę. Mięso pokroić w dużą kostkę, posypać vegetą, ułożyć w płaskim naczyniu. Cebule drobno posiekać, posypać rybę, polać olejem i odstawić na pół godziny. Przełożyć rybę do rondla, dodać pieprz, pokruszony liść laurowy i zalać gorącym mlekiem. Gotować pod przykryciem 10-15 minut.

Przyrządzić sos: z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją dwiema szklankami zimnego wywaru z ryby, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zagotować, wymieszać z natką pietruszki. Ugotowaną rybę przełożyć na ogrzany półmisek, polać sosem.

Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub puree i surówką z białej kapusty, pora i marchewki.

1 Comment

  1. ananas

    Jak patrzę na to to zbiera mi się na coś nieprzyjemnego :/ Jak można jeść rybę z mlekiem… Równie dobrze można zjeść ciastko z chrzanem. Ale są ludzie, którzy potrafią zjeść nawet najdziwniejsze mieszanki.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *