Jajecznica po lęborsku

Składniki

  • 6 jajek
  • 20 dag wędzonej ryby
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 4 kromki tostowego chleba
  • garść posiekanej zieleniny (rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Jajka ubić ze śmietaną i doprawić do sma­ku.

Groszek przelać wrzącą wodą.

Od­sączyć i dodać do masy jajecznej.

Usmażyć na maśle tradycyjną jajecznicę.

Kromki chleba włożyć do ciepłego piekarnika na ruszt i lekko przyrumienić.

Mieloną rybę oczyścić ze skóry i ości.

Rozdrobnić lub pokroić w paseczki.

Na każdym talerzyku kłaść grzankę, przykryć 1/4  jajecznicy i po­sypać wędzoną rybą wymieszaną z posie­kaną zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *