Składniki
- 6 jajek
- 20 dag wędzonej ryby
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 4 kromki tostowego chleba
- garść posiekanej zieleniny (rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Jajka ubić ze śmietaną i doprawić do smaku.
Groszek przelać wrzącą wodą.
Odsączyć i dodać do masy jajecznej.
Usmażyć na maśle tradycyjną jajecznicę.
Kromki chleba włożyć do ciepłego piekarnika na ruszt i lekko przyrumienić.
Mieloną rybę oczyścić ze skóry i ości.
Rozdrobnić lub pokroić w paseczki.
Na każdym talerzyku kłaść grzankę, przykryć 1/4 jajecznicy i posypać wędzoną rybą wymieszaną z posiekaną zieleniną.