Jaja nadziewane rybą

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 30 dag filetów z dorsza
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • szklanka śmietanki
  • pół szklanki bulionu
  • kilka kropli sosu Worcester
  • 10 dag startego żółtego sera
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, ułożyć w płaskim rondelku, zalać letnim bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu około 15 minut. Wyjąć je łyżką cedzukową, a bulion lekko odparować (tak, aby zostało ćwierć szklanki), przecedzić, przestudzić.

Ugotowane filety posiekać, utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Obrane jaja przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka, dodać do ryby, utrzeć. Tak przygotowanym farszem nadziać białka.

Zrobić zasmażkę z łyżki masła i mąki, rozprowadzić ją bulionem i gotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, sos Worcester i natką pietruszki, wlać śmietankę, wymieszać.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wlać sos, ułożyć faszerowane jaja, posypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 15 minut.

Podawać z frytkami i surówkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *