Składniki
- 800 g filetów z halibuta
- 100 ml soku z cytryny
- 125 ml białego wina
- 125 ml oliwy
- 2 pomidory
- 2 duże ziemniaki
- 2?3 szalotki
- 1 marchewka
- kilka zielonych szparagów (z puszki)
- szczypta mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki tymianku
- ocet balsamiczny
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rybę opłukać.
Wino wymieszać z sokiem, oliwą, ziołami, połową łyżeczki soli i pieprzu.
Przygotowaną marynatą zalać rybę.
Odstawić na godzinę.
Pomidory przekroić na pół.
Szalotki obrać i pokroić na cząstki.
Rybę podzielić na porcje.
Każdą ułożyć na kawałku folii aluminiowej.
Dodać po połówce pomidora i kilka cząstek szalotek.
Skropić marynatą.
Zawinąć w folię.
Piec 20?25 minut w 200°C.
Marchewkę i ziemniaki obrać, pociąć w paseczki, osobno usmażyć na oleju.
Posolić.
Halibuta wyjąć z folii, ułożyć na ziemniakach i szparagach.
Na wierzchu posypać smażoną marchewką.
Skropić octem.