Halibut w warzywach

Składniki

  • 800 g filetów z halibuta
  • 100 ml soku z cytryny
  • 125 ml białego wina
  • 125 ml oliwy
  • 2 pomidory
  • 2 duże ziemniaki
  • 2?3 szalotki
  • 1 marchewka
  • kilka zielonych szparagów (z puszki)
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • ocet balsamiczny
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rybę opłukać.

Wino wymieszać z sokiem, oliwą, ziołami, połową łyżeczki soli i pieprzu.

Przygotowaną marynatą zalać rybę.

Odstawić na godzinę.

Pomidory przekroić na pół.

Szalotki obrać i pokroić na cząstki.

Rybę podzielić na porcje.

Każdą ułożyć na kawałku folii aluminiowej.

Dodać po połówce pomidora i kilka cząstek szalotek.

Skropić marynatą.

Zawinąć w folię.

Piec 20?25 minut w 200°C.

Marchewkę i ziemniaki obrać, pociąć w paseczki, osobno usmażyć na oleju.

Posolić.

Halibuta wyjąć z folii, ułożyć na ziemniakach i szparagach.

Na wierzchu posypać smażoną marchewką.

Skropić octem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *