Gołąbki rybne

Składniki

  • 60 dag filetów rybnych (łosoś, karmazyn)
  • główka kapusty włoskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki chrzanu
  • cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 3-4 łyżki oleju
  • kubek śmietany 18-proc.
  • plasterki cytryny
  • sól
  • czerwony pieprz

Przygotowanie

Filety przekrawamy wzdłuż na pół, kroimy na kawałki, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki. Oczyszczoną kapustę gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą, wycinamy główny nerw i odcinamy liście.

Koperek siekamy (trochę odkładamy), mieszamy z chrzanem i masą cienko smarujemy każdy liść. Wkładamy kawałek ryby i formujemy gołąbki.

Cebulę drobno siekamy, pod-smażamy na łyżce oleju. Resztę oleju wlewamy do rondla, wkładamy gołąbki, solimy i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę, wlewamy bulion i śmietanę, dusimy 20 minut. Gotowe gołąbki wykładamy na talerze, dekorujemy plasterkami cytryny, pieprzem i koperkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *