Flądra z masłem pomarańczowym

Składniki

  • 4 fladry (około 350 g)
  • 1 pomarańcza
  • 100 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Do przygotowania tej potrawy nale­ży kupić filety z fladry.

Ryby opłukać, z części brzusznej usunąć ciemniejsze kawałki mięsa, osuszyć i natrzeć sokiem z cytryny.

Z pomarańczy wycisnąć sok.

Rybę ob­toczyć w mące wymieszanej z tartą bułką.

Nadmiar panierki strzepnąć.

Roztopione masło podgrzać.

Usma­żyć fladry z obu stron na średnim ogniu, na złoty kolor.

Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, by ryby nie przylgnęły do jej dna i nie przy­paliły się.

Fladry posolić, przyprawić pieprzem.

Poszczególne porcje ułożyć jedna przy drugiej i włożyć do pod­grzanego piekarnika.

Tłuszcz, na którym smażone były ryby, rozrzedzić odrobiną wody, zagotować i przecedzić.

Dodać sok pomarańczowy i wiórki maślane.

Sos zdjąć z ognia i ubić trzepaczką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *