Składniki
- 4 fladry (około 350 g)
- 1 pomarańcza
- 100 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki tartej bułki
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Do przygotowania tej potrawy należy kupić filety z fladry.
Ryby opłukać, z części brzusznej usunąć ciemniejsze kawałki mięsa, osuszyć i natrzeć sokiem z cytryny.
Z pomarańczy wycisnąć sok.
Rybę obtoczyć w mące wymieszanej z tartą bułką.
Nadmiar panierki strzepnąć.
Roztopione masło podgrzać.
Usmażyć fladry z obu stron na średnim ogniu, na złoty kolor.
Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, by ryby nie przylgnęły do jej dna i nie przypaliły się.
Fladry posolić, przyprawić pieprzem.
Poszczególne porcje ułożyć jedna przy drugiej i włożyć do podgrzanego piekarnika.
Tłuszcz, na którym smażone były ryby, rozrzedzić odrobiną wody, zagotować i przecedzić.
Dodać sok pomarańczowy i wiórki maślane.
Sos zdjąć z ognia i ubić trzepaczką.