Flądra z grzybami

Składniki

  • 1 flądra
  • 30 dkg grzybów
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka masła
  • zielony koperek
  • 2 cebule
  • 1 – 2 cytryny
  • 10 łyżek soku cytrynowego
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Flądrę umyć i osuszyć.

Tuż za głową na zewnętrznej stronie ryby podciąć nożem skórę i używając siły usunąć ją.

Rybę wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela.

Tak przygotowaną rybę polać sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Na patelni wytopić tłuszcz z pokrojonego w paseczki boczku, dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę, smażyć mieszając 3 minuty, dodać oczyszczone, pokrojone według uznania grzyby.

Powoli smażyć aż odparuje wytwarzający się sos i odstawić w ciepłe miejsce.

Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym z cytrynowej zalewy, obtoczyć w mące, obsmażyć w całości na maśle, ułożyć na blaszce do zapiekania, obłożyć grzybami i dopiec w piekarniku kilka minut.

Tak przygotowaną rybę i grzyby wyłożyć na półmisek, udekorować gałązkami kopru i plastrami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *