Składniki
- 400 g marynowanych filetów śledziowych
- 400 g melona
- 200 g świeżego ananasa
- 1 cytryna
- 8 pomidorów koktajlowych
- świeża bazylia
- 50 ml octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Filety śledziowe osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze, równe porcje. Melon przekroić na pół, usunąć skórę, miąższ pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z ananasem: obrać i pokroić w kostkę.
Cytrynę wycisnąć, sokiem skropić cząstki melona. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. Filety śledziowe, cząstki owoców i pomidorów ułożyć na talerzach i przybrać bazylią.
Wymieszać ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Uzyskanym dressingiem skropić śledzie. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Bardzo dobre danie, smakuje mi. Będę częściej robić filety śledziowe z ananasem i melonem.