Filety śledziowe z melonem i ananasem

Składniki

  • 400 g marynowanych filetów śledziowych
  • 400 g melona
  • 200 g świeżego ananasa
  • 1 cytryna
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • świeża bazylia
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety śledziowe osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze, równe porcje. Melon przekroić na pół, usunąć skórę, miąższ pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z ananasem: obrać i pokroić w kostkę.

Cytrynę wycisnąć, sokiem skropić cząstki melona. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. Filety śledziowe, cząstki owoców i pomidorów ułożyć na talerzach i przybrać bazylią.

Wymieszać ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Uzyskanym dressingiem skropić śledzie. Podawać zaraz po przygotowaniu.

1 Comment

  1. rett

    Bardzo dobre danie, smakuje mi. Będę częściej robić filety śledziowe z ananasem i melonem.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *