Filet z dorsza ze szpinakiem

Składniki

  • 4 filety z dorsza
  • 75 dag szpinaku
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 4 kromki chrupkiego pieczywa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Starannie oczyścić liście szpinaku, opłukać pod bieżącą wodą.

Zagotować w garnku wodę, lekko posolić, wrzucić na 3 minuty liście szpinaku.

Wlać do rondelka śmietanę i podgrzać.

Osączony i zblanszowany szpinak dodać do śmietany, zagotować i doprawić do smaku gałką muszkatołową.

Filety opłukać, umieścić w miseczce, skropić octem i pod przykryciem odstawić na kilkanaście minut.

Rybę posolić lekko i obtaczać w mące.

Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.

Podawać ze szpinakiem i chrupkim pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *