Składniki
- 4 filety z dorsza
- 75 dag szpinaku
- 10 dag śmietany kremówki
- 4 kromki chrupkiego pieczywa
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka octu
- sól
- starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Starannie oczyścić liście szpinaku, opłukać pod bieżącą wodą.
Zagotować w garnku wodę, lekko posolić, wrzucić na 3 minuty liście szpinaku.
Wlać do rondelka śmietanę i podgrzać.
Osączony i zblanszowany szpinak dodać do śmietany, zagotować i doprawić do smaku gałką muszkatołową.
Filety opłukać, umieścić w miseczce, skropić octem i pod przykryciem odstawić na kilkanaście minut.
Rybę posolić lekko i obtaczać w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.
Podawać ze szpinakiem i chrupkim pieczywem.