Filet z dorsza w sosie czosnkowym

Składniki

  • 50 dkg filetów z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wina
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

W małym rondlu rozgrzać masło, dodać obrany, pokrojony w plastry czosnek, smażyć minutę mieszając, dodać wino i przyprawy, dusić aż sos się zredukuje.

Umyte filety podzielić na porcje, przyprawić, odstawić na 15 minut.

Tak przygotowane porcje ryby ugotować na parze w specjalnym garnku lub parowarze.

W międzyczasie na odrobinie oliwy podsmażyć liście sałaty rzymskiej, przyprawić.

Porcje ryby delikatnie wykładać na talerz, polać przygotowanym sosem.

Przed podaniem udekorować zieleniną.

Podawać z podsmażonymi listkami sałaty.

1 Comment

  1. toto

    Ciekawa kombinacja. Chyba jutro wypróbuję, bo zapowiada się bardzo smacznie.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *