Składniki
- 50 dkg filetów z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki wina
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
W małym rondlu rozgrzać masło, dodać obrany, pokrojony w plastry czosnek, smażyć minutę mieszając, dodać wino i przyprawy, dusić aż sos się zredukuje.
Umyte filety podzielić na porcje, przyprawić, odstawić na 15 minut.
Tak przygotowane porcje ryby ugotować na parze w specjalnym garnku lub parowarze.
W międzyczasie na odrobinie oliwy podsmażyć liście sałaty rzymskiej, przyprawić.
Porcje ryby delikatnie wykładać na talerz, polać przygotowanym sosem.
Przed podaniem udekorować zieleniną.
Podawać z podsmażonymi listkami sałaty.
Ciekawa kombinacja. Chyba jutro wypróbuję, bo zapowiada się bardzo smacznie.