Filet rybny na grzance

Składniki

  • 6 niewielkich filetów z dorsza
  • 1 łyżka mąki krupczatki wymieszanej z łyżeczką przyprawy do ryb
  • 6 okrągłych kromek bułki paryskiej
  • ogórki
  • pomidory
  • koperek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • tarta bułka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Filety skropić sokiem z cytryny, przykryć, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.

Po tym czasie lekko je obsuszyć, panierować w mące z przyprawą do ryb i smażyć na bar­dzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Usmażone przykryć, trzymać w cieple.

Jajko połączyć z mlekiem i przyprawami, moczy­ć w nim kromki bułki, następnie panierować je w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu.

Grzanki układać na liściach sałaty, na nich porcje ryby.

Całość przybrać   plasterkami ogórka i cząst­kami pomidora oraz koperkiem.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *