Składniki
- 6 niewielkich filetów z dorsza
- 1 łyżka mąki krupczatki wymieszanej z łyżeczką przyprawy do ryb
- 6 okrągłych kromek bułki paryskiej
- ogórki
- pomidory
- koperek
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- tarta bułka
- olej do smażenia
Przygotowanie
Filety skropić sokiem z cytryny, przykryć, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
Po tym czasie lekko je obsuszyć, panierować w mące z przyprawą do ryb i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Usmażone przykryć, trzymać w cieple.
Jajko połączyć z mlekiem i przyprawami, moczyć w nim kromki bułki, następnie panierować je w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu.
Grzanki układać na liściach sałaty, na nich porcje ryby.
Całość przybrać plasterkami ogórka i cząstkami pomidora oraz koperkiem.