Fileciki rybne w delikatesowym sosie

Składniki

  • 6 średniej wielkości filetów z białej, morskiej ryby
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • strąk czerwonej i zielonej papryki
  • zielenina
  • liście sałaty
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 5 dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • strąk czerwonej papryki
  • biały pieprz

Przygotowanie

Filety namoczyć w wodzie z mlekiem przez 20 minut, osu­szyć, natrzeć z obu stron solą i pieprzem.

Smażyć, rumieniąc, na głębokim tłuszczu.

Odsączyć na warstwie bibuły.

Przygotowanie  sosu: pozostały ze smażenia ryb tłuszcz uzupełnić, smażyć na nim pokrojoną w piórka cebu­lę oraz posiekany czosnek.

Gdy składniki się zeszklą, do­dać cienko pokrojone pieczarki i paprykę.

Zasmażyć na średnim ogniu przez 3 minut, dodać przyprawy, ocet, zagotować i ponownie trzymać na ogniu przez 3 minuty, często mieszając.

Do gorącego sosu włożyć filety, gotować przez minutę, potem naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce – nawet do następnego dnia.

Porcje ryby podawać na zimno, na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, lekko polane sosem, przybrane zieleniną i paseczkami kolorowej papryki.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *