Składniki
- 6 średniej wielkości filetów z białej, morskiej ryby
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- strąk czerwonej i zielonej papryki
- zielenina
- liście sałaty
- olej lub oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Sos:
- 5 dużych pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- strąk czerwonej papryki
- biały pieprz
Przygotowanie
Filety namoczyć w wodzie z mlekiem przez 20 minut, osuszyć, natrzeć z obu stron solą i pieprzem.
Smażyć, rumieniąc, na głębokim tłuszczu.
Odsączyć na warstwie bibuły.
Przygotowanie sosu: pozostały ze smażenia ryb tłuszcz uzupełnić, smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
Gdy składniki się zeszklą, dodać cienko pokrojone pieczarki i paprykę.
Zasmażyć na średnim ogniu przez 3 minut, dodać przyprawy, ocet, zagotować i ponownie trzymać na ogniu przez 3 minuty, często mieszając.
Do gorącego sosu włożyć filety, gotować przez minutę, potem naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce – nawet do następnego dnia.
Porcje ryby podawać na zimno, na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, lekko polane sosem, przybrane zieleniną i paseczkami kolorowej papryki.