Składniki
- 60 dag filetów z dorsza (może być też morszczuk lub mintaj)
- 80 dag szpinaku
- cebula
- cytryna
- 3-4 łyżki śmietany
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- grubo mielony pieprz cytrynowy
- sól
Przygotowanie
Cytrynę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Filety skropić sokiem, posypać skórką, posolić i popieprzyć. Schłodzić.
Szpinak przebrać, opłukać, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu dusić 5 minut na maśle pod przykryciem szpinak, cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć filety. Smażyć na złoty kolor z jednej strony, odwrócić, ułożyć na nich szpinak. Smażyć dalej do zarumienienia. Podawać z ziemniakami.