Dorsz ze szpinakiem

Składniki

  • 60 dag filetów z dorsza (może być też morszczuk lub mintaj)
  • 80 dag szpinaku
  • cebula
  • cytryna
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • grubo mielony pieprz cytrynowy
  • sól

Przygotowanie

Cytrynę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Filety skropić sokiem, posypać skórką, posolić i popieprzyć. Schłodzić.

Szpinak przebrać, opłukać, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu dusić 5 minut na maśle pod przykryciem szpinak, cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną.

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć filety. Smażyć na złoty kolor z jednej strony, odwrócić, ułożyć na nich szpinak. Smażyć dalej do zarumienienia. Podawać z ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *