Składniki
- 60 dag filetów z dorsza
- łyżka nasion kopru
- duży por (tylko biała część)
- 2-3 twarde, mięsiste pomidory
- strąk żółtej papryki
- sok i skórka otarta z cytryny
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego zielonego koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umyte i osuszone filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Umyty por pokroić w cienkie pierścienie, paprykę w paski.
W płaskim rondlu stopić łyżkę masła, włożyć por i paprykę, chwilę smażyć, przykryć i trzymać na małym ogniu.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć porem i papryką, ułożyć rybę, posypać nasionami kopru, obłożyć pomidorami.
Polać stopionym masłem i winem, posypać skórką otartą z cytryny, wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut.
Przed podaniem posypać zielonym koperkiem.