Dorsz zapiekany z porem

Składniki

  • 60 dag filetów z dorsza
  • łyżka nasion kopru
  • duży por (tylko biała część)
  • 2-3 twarde, mięsiste pomidory
  • strąk żółtej papryki
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyte i osuszone filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, od­stawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry.

Umyty por pokroić w cienkie pier­ścienie, paprykę w paski.

W płaskim rondlu stopić łyżkę masła, włożyć por i paprykę, chwi­lę smażyć, przykryć i trzymać na małym ogniu.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć porem i papryką, ułożyć rybę, posy­pać nasionami kopru, obłożyć pomidorami.

Polać stopionym masłem i winem, posypać skórką otartą z cytryny, wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut.

Przed podaniem posypać zielonym koperkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *