Dorsz zapiekany

Składniki

  • ok. 80 dag tuszy dorsza (4 kawałki)
  • 10 dag przerośniętego boczku
  • 1 pęczek młodej cebulki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 10 dag pora
  • 10 dag marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • szczypta białego pieprzu
  • łagodna musztarda

Przygotowanie

Dorsza opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.

Wymieszać sól z pieprzem i natrzeć tusze. Odstawić. W tym czasie obrać cebulkę, pora i marchewkę. Warzywa drobno posiekać.

Boczek pokroić w grube plastry. Pietruszkę grubo posiekać.

Odpowiednio duże kawałki folii natrzeć masłem. Skórkę dorsza posmarować musztardą i ułożyć rybę na folii.

Do środka tuszy i na wierzch położyć warzywa. Następnie posypać pietruszką. Porcję przykryć plastrem boczku, na której położyć listek masła.

Rybę szczelnie zawinąć w folię, nie ściskając jej zbyt mocno.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *