Dorsz w ziołach

Składniki

  • 2 filety z dorsza (około 70 dag)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 paczka przyprawy do ryb
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Umytą i osuszoną rybę podzielić na dzwonka, posmarować marynatą i zostawić do 3 godzin.

Mąkę wymieszać z tymiankiem i bułką tartą, panierować tym rybę i smażyć na patelni teflonowej z minimalną ilością oleju.

Marynata: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, drobniutko posiekaną lub przeciśniętą przez praskę cebulą i czosnkiem, dodać przyprawę, pieprz i sól do smaku.

Przy pomocy pędzla pokryć całą rybę marynatą.

1 Comment

  1. siara

    Moja siorka ostatnio wzięła się za przygotowywanie tego dania bo ma jakąś manię ze zdrowym jedzeniem. Być może to danie mogłoby być dobre, ale niestety ona nie jest najlepszą kucharką i wyszło takie sobie. Jednak zaciekawiło mnie to i chyba sam wypróbuję ten przepis, może tylko pominę albo zmodyfikuję niektóre składniki. Lubię ryby, a ostatnio mam urlop i mam trochę czasu żeby sobie popichcić w kuchni. A dorsz to dobra ryba, chociaż oprócz dorsza lubię też łososia.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *