Składniki
- 1/2 kg dorsza
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- listek laurowy
- ziele agnielskie
- zielenina
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Filety dorsza należy pozbawić wierzchniej skóry, następnie opłukać je i posolić.
Usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu należy ułożyć je na półmisku.
Wodę należy zagotować wraz z solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i cukrem.
Dodać pokrojoną w plasterki cebulę, ocet i koncentrat pomidorowy.
Po ugotowaniu zalewę należy ostudzić.
Tak przygotowaną zalewą należy zalać dorsza ułożonego na półmisku.
Udekorować zieleniną.