Dorsz w sosie pomidorowym

Składniki

  • 1/2 kg dorsza
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • listek laurowy
  • ziele agnielskie
  • zielenina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety dorsza należy pozbawić wierzchniej skóry, następnie opłukać je i posolić.

Usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu należy ułożyć je na półmisku.

Wodę należy zagotować wraz z solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i cukrem.

Dodać pokrojoną w plasterki cebulę, ocet i koncentrat pomidorowy.

Po ugotowaniu zalewę należy ostudzić.

Tak przygotowaną zalewą należy zalać dorsza ułożonego na półmisku.

Udekorować zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *