Składniki
- 1 kg filetów z dorsza
- 2-3 szklanki mleka
- 4 spore cebule
- 1 łyżka masła
- garść posiekanej zieleniny (bazylia lub natka pietruszki)
- 2 listki laurowe
- sól
- 10 ziaren pieprzu
Przygotowanie
Filety umyć, podzielić na porcje i włożyć do garnka.
Zalać zimną osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia na niewielkim ogniu.
Gdy woda zawrze, natychmiast ją odlać, a dorsza ponownie zalać zimną osoloną wodą.
Raz jeszcze zagotować i odlać wodę.
Cebulę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce, posypać dorsza, dodać pokruszone listki laurowe i pieprz.
Lekko posolić.
Zalać gorącym mlekiem i gotować do miękkości, starając się, aby ryba się nie pokruszyła.
Masło stopić.
Kawałki dorsza ułożyć na półmisku.
Polać stopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną.
Najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniakami lub z ryżem ugotowanym na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i listka laurowego.