Dorsz po żmudzku

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 2-3 szklanki mleka
  • 4 spore cebule
  • 1 łyżka masła
  • garść posiekanej zieleniny (bazylia lub natka pietruszki)
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • 10 ziaren pieprzu

Przygotowanie

Filety umyć, podzielić na porcje i włożyć do garnka.

Zalać zimną osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia na niewielkim ogniu.

Gdy woda zawrze, natychmiast ją odlać, a dorsza ponownie zalać zimną oso­loną wodą.

Raz jeszcze zagotować i odlać wodę.

Cebulę drobniutko posiekać lub ze­trzeć na tarce, posypać dorsza, dodać po­kruszone listki laurowe i pieprz.

Lekko posolić.

Zalać gorącym mlekiem i gotować do miękkości, starając się, aby ryba się nie pokruszyła.

Masło stopić.

Kawałki dorsza ułożyć na półmisku.

Polać stopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną.

Najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniakami lub z ryżem ugotowanym na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i listka laurowego.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *