Składniki
- 4 filety z dorsza
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 40 dag zielonego groszku
- 5 łyżek oleju
- 250 ml bulionu warzywnego z kostki
- 100 ml oliwy
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Filety umyć, osuszyć i posolić.
Groszek ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody.
Cebulę oczścić i pokroić w plasterki.
Zarumienić na rozgrzanym oleju.
Podsmażoną cebulę oprószyć mąką, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
Powstałą zasmażkę wymieszać z zimnym bulionem i zagotować.
Przygotowanie sosu z oliwy i czosnku: czosnek rozgnieść ze szczyptą soli i dokładnie wymieszać z oliwą.
Sos czosnkowy połączyć z wcześniej przygotowanym zagęszczonym bulionem.
Wrzucić liść laurowy, odrobinę startej gałki muszkatałowej i pieprzu.
Wszystko starannie wymieszać i podgrzać.
Do gorącego sosu włożyć filety z dorsza.
Podgrzewać 10 minut na małym ogniu.
3-4 minuty przed końcem gotowania dodać groszek.