Dorsz po katalońsku

Składniki

  • 4 filety z dorsza
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 40 dag zielonego groszku
  • 5 łyżek oleju
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 100 ml oliwy
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć i posolić.

Groszek ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody.

Cebulę oczścić i pokroić w plasterki.

Zarumienić na rozgrzanym oleju.

Podsmażoną cebulę oprószyć mąką, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.

Powstałą zasmażkę wymieszać z zimnym bulionem i zagotować.

Przygotowanie sosu z oliwy i czosnku: czosnek rozgnieść ze szczyptą soli i dokładnie wymieszać z oliwą.

Sos czosnkowy połączyć z wcześniej przygotowanym zagęszczonym bulionem.

Wrzucić liść laurowy, odrobinę startej gałki muszkatałowej i pieprzu.

Wszystko starannie wymieszać i podgrzać.

Do gorącego sosu włożyć filety z dorsza.

Podgrzewać 10 minut na małym ogniu.

3-4 minuty przed końcem gotowania dodać groszek.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *