Składniki
- 4 filety (700g) z dorsza bez skóry (można zastąpić np. morszczukiem)
- 150 -200 ml wytrawnego białego wina
- 2 duże zielone papryki upieczone i obrane ze skóry
- 2 duże czerwone papryki upieczone i obrane ze skóry
- 1/2 łyżeczki papryki d’Espelette (lub innej średnio pikantnej)
- 2 łyżki mąki
- 4 pomidory posiekane (bez skóry i gniazd nasiennych)
- 2 duże ząbki czosnku zgniecione
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 2 kawałki (po 2cm) skórki z cytryny
- natka pietruszki
- sól
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Na patelnię wlać parę łyżek oliwy.
Kiedy się rozgrzeje dodać cebulę i smażyć ją na szklisto.
Dodać pomidory, skórkę z cytryny, papryczkę d’Espelette, czosnek i wlać wino.
Po doprowadzeniu do wrzenia, zmiejszyć ogień i dusić całość przez 5-8 minut.
Dodać upieczone i pokrojone w paski papryki i posolić.
Dusić przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Wyjąć skórkę z cytryny.
Przełożyć cały sos do naczynia do zapiekania.
Wytrzeć patelnię i ponownie wlać oliwę.
Umyte i osuszone filety z dorsza posolić i oprószyć maką.
Smażyć je z dwóch stron.
Rybę przełożyć na sos lekko zatapiając kawałki.
Podpiec w piekarniku przez 10 minut (jeżeli ryba jest całkowicie usmażona nie jest to konieczne).
Posypać natką.