Dorsz po baskijsku

Składniki

  • 4 filety (700g) z dorsza bez skóry (można zastąpić np. morszczukiem)
  • 150 -200 ml wytrawnego białego wina
  • 2 duże zielone papryki upieczone i obrane ze skóry
  • 2 duże czerwone papryki upieczone i obrane ze skóry
  • 1/2 łyżeczki papryki d’Espelette (lub innej średnio pikantnej)
  • 2 łyżki mąki
  • 4 pomidory posiekane (bez skóry i gniazd nasiennych)
  • 2 duże ząbki czosnku zgniecione
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 2 kawałki (po 2cm) skórki z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie

Na patelnię wlać parę łyżek oliwy.

Kiedy się rozgrzeje dodać cebulę i smażyć ją na szklisto.

Dodać pomidory, skórkę z cytryny, papryczkę d’Espelette, czosnek i wlać wino.

Po doprowadzeniu do wrzenia, zmiejszyć ogień i dusić całość przez 5-8 minut.

Dodać upieczone i pokrojone w paski papryki i posolić.

Dusić przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Wyjąć skórkę z cytryny.

Przełożyć cały sos do naczynia do zapiekania.

Wytrzeć patelnię i ponownie wlać oliwę.

Umyte i osuszone filety z dorsza posolić i oprószyć maką.

Smażyć je z dwóch stron.

Rybę przełożyć na sos lekko zatapiając kawałki.

Podpiec w piekarniku przez 10 minut (jeżeli ryba jest całkowicie usmażona nie jest to konieczne).

Posypać natką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *