Dorsz duszony z porem

Składniki

  • 4 filety dorsza (po ok. 15-20 dag)
  • 50 dag porów
  • 3 łyżki masła szklanka białego wina
  • 1 cytryna
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie

Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki.

Połowę masła stopić, wrzucić pory i smażyć 5 minut.

Podlać winem, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i dusić 5 minut.

Dorsza opłukać, skropić sokiem wyciśniątym z 1/2 cytryny, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na porach.

Na rybie położyć wiórki z reszty masła.

Pozostałą cytrynę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na wierzchu dania.

Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *