Dorada z sosem

Składniki

  • 1 kg dorady
  • 1 szklanka rosołu z kostki
  • 1/2 łyżeczki ziela szałwii
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kiwi
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 cebula
  • 1 twarda gruszka
  • 1 niedojrzały banan
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

Przygotowanie

Rybę sprawić i pozostawić w całości.

Natrzeć sokiem i solą.

Do środka włożyć szałwię.

Posmarować ją masłem i piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Przygotować sos: olej rozgrzać w garnku, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę.

Dodać pokrojone w kostkę: kiwi, gruszkę, banana oraz ogórka.

Wlać rosół i gotować 10 mimnut.

Doprawić śmietaną.

Przed podaniem rybę polać sosem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *