Składniki
- 1 kg dorady
- 1 szklanka rosołu z kostki
- 1/2 łyżeczki ziela szałwii
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 kiwi
- 1 ogórek konserwowy
- 1 cebula
- 1 twarda gruszka
- 1 niedojrzały banan
- 1/2 szklanki śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- sól
Przygotowanie
Rybę sprawić i pozostawić w całości.
Natrzeć sokiem i solą.
Do środka włożyć szałwię.
Posmarować ją masłem i piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Przygotować sos: olej rozgrzać w garnku, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę.
Dodać pokrojone w kostkę: kiwi, gruszkę, banana oraz ogórka.
Wlać rosół i gotować 10 mimnut.
Doprawić śmietaną.
Przed podaniem rybę polać sosem.