Składniki
- 1 duża dorada
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 10 dkg masła
- 2 szklanki zimnej wody
- 1 – 2 kostki bulionowe
- 2 kromki czerstwej bułki paryskiej
- 3 łyżki siekanej zieleniny – natka pietruszki, estragon, trybula i szczypiorek
- mleko do namoczenia bułki
- sól
- pieprz
- curry
- 1 puszka dowolnej konserwy rybnej lub 15 dkg posiekanych i usmażonych pieczarek
Przygotowanie
Bułkę namoczyć w mleku (uprzednio okroić ze skórki), odcisnąć, a następnie wymieszać dokładnie z rozdrobnioną widelcem osączoną konserwą rybną lub z pieczarkami, zieleniną, roztartym czosnkiem, jajem, solą i pieprzem oraz z przyprawą curry.
Doradę z małą ilością ości sprawić i miejsce po wyjęciu wnętrzności wypełnić przygotowanym farszem.
Owinąć szczelnie rybę posmarowaną masłem folią aluminiową.
Rozpuścić kostki rosołowe w wodzie, wlać roztwór, do szybkowaru, włożyć doradę.
Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Po tym czasie rybę wyjąć, i po usunięciu folii ułożyć na półmisku.
Do gorącego sosu włożyć masło, można też doprawić sos sokiem z cytryny.
Polać tym sosem rybę.
Można podać tę rybę z pieczonymi jednocześni z nią w szybkowarze, owiniętymi każde z osobna jabłkami.
Układa się je po jednej stronie półmiska.