Dorada faszerowana

Składniki

  • 1 duża dorada
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dkg masła
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 – 2 kostki bulionowe
  • 2 kromki czerstwej bułki paryskiej
  • 3 łyżki siekanej zieleniny – natka pietruszki, estragon, trybula i szczypiorek
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 1 puszka dowolnej konserwy rybnej lub 15 dkg posiekanych i usmażonych pieczarek

Przygotowanie

Bułkę namoczyć w mleku (uprzednio okroić ze skórki), odcisnąć, a następnie wymieszać dokładnie z rozdrobnioną widelcem osączoną konserwą rybną lub z pieczarkami, zieleniną, roztartym czosnkiem, jajem, solą i pieprzem oraz  z przyprawą curry.

Doradę z małą ilością ości sprawić i miejsce po wyjęciu wnętrzności wypełnić przygotowanym farszem.

Owinąć szczelnie rybę posmarowaną masłem folią aluminiową.

Rozpuścić kostki rosołowe w wodzie, wlać roztwór, do szybkowaru, włożyć doradę.

Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Po tym czasie rybę wyjąć, i po usunięciu folii ułożyć na półmisku.

Do gorącego sosu włożyć masło, można też doprawić sos sokiem z cytryny.

Polać tym sosem rybę.

Można podać tę rybę z pieczonymi jednocześni z nią w szybkowarze, owiniętymi każde z osobna jabłkami.

Układa się je po jednej stronie półmiska.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *