Budyń z ryby

Składniki

  • 70 dag filetów z dowolnej ryby
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 4 jaja
  • pół szklanki startego ostrego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • margaryna do wysmarowania i łyżka bułki tartej do wysypania formy

Przygotowanie

Filety bez skóry zemleć. Masło stopić, wsypać mąkę, wymieszać, do bielejącej zasmażki wlać, mieszając, mleko, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować, aż lekko zgęstnieje. Ostudzić, włożyć masę rybną, żółty ser oraz żółtka i starannie utrzeć. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i ostrożnie wymieszać.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną i wysypanego bułką tartą, zapiec, aż wokół utworzy się rumiana skorupka.

Podawać z chrzanem, ostrą surówką lub sosem pomidorowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *