Bigos łososiowy

Składniki

  • 2 opakowania łososia sałatkowego
  • 0,5 kapusty białej
  • 0,5 kapusty czerwonej
  • 0,5 kapusty włoskiej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • garść grzybów suszonych
  • 25 dag pieczarek
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 25 dag śliwek suszonych
  • 10 dag rodzynek
  • 0,5 szklanki miodu
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 1 główka czosnku
  • liść laurowy
  • 4 kostki rosołu warzywnego Knorr
  • 1 torebka słodkiej papryki
  • oliwa z oliwek
  • ziele angielskie
  • pieprz biały
  • sos sojowy
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Obrać, umyć i poszatkować kapustę białą, włoską i czerwoną, tak samo jabłka, wszystko razem wymieszać.

W dużym garnku zagotować 0,5 l wody, dodać 4 kostki rosołu warzywnego Knorr, 0,5 szklanki miodu, wrzucić wymieszaną kapustę z jabłkami i dusić na małym ogniu pod przykryciem.

Do małego garnka wrzucić kapustę kiszoną, podlać szklanką wrzątku i dusić również na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości.

Namoczyć suszone grzyby.

Co jakiś czas przemieszać, uważając, aby kapusta nie przywierała do dna garnka.

Obrać i pokroić w plastry cebulę i pieczarki.

Mocno podsmażyć na oliwie idodać do mieszanki kapuścianej.

Zaraz potem dodać kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych i suszone śliwki.

Namoczone grzyby dodać razem z wodą, w której się moczyły.

Do kiszonej kapusty dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki.

Kiedy mieszanka kapuściana i kapusta kiszona będą już miękkie, połączyć je razem w dużym garnku i podlać dwiema szklankami wina.

Można zwiększyć ogień i lekko uchylić przykrywkę.

Uchylić również okno, zapach kapusty nie dorównuje jej smakowi.

Dusić do miękkości, odparowując nadmiar płynu.

Dosypać torebkę słodkiej papryki i dolać kilka łyżek sosu sojowego, wymieszać.

Obrać główkę czosnku.

Przecisnąć przez praskę.

Zdjąć z ognia i dodać czosnek oraz łososia.

Wymieszać ponownie, dodając wg uznania pieprz, sól i cukier do smaku.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami w mundurkach.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *