Składniki
- 2 opakowania łososia sałatkowego
- 0,5 kapusty białej
- 0,5 kapusty czerwonej
- 0,5 kapusty włoskiej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kwaśnych jabłek
- garść grzybów suszonych
- 25 dag pieczarek
- 0,5 kg cebuli
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 25 dag śliwek suszonych
- 10 dag rodzynek
- 0,5 szklanki miodu
- 2 szklanki czerwonego wina
- 1 główka czosnku
- liść laurowy
- 4 kostki rosołu warzywnego Knorr
- 1 torebka słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
- ziele angielskie
- pieprz biały
- sos sojowy
- cukier
- sól
Przygotowanie
Obrać, umyć i poszatkować kapustę białą, włoską i czerwoną, tak samo jabłka, wszystko razem wymieszać.
W dużym garnku zagotować 0,5 l wody, dodać 4 kostki rosołu warzywnego Knorr, 0,5 szklanki miodu, wrzucić wymieszaną kapustę z jabłkami i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
Do małego garnka wrzucić kapustę kiszoną, podlać szklanką wrzątku i dusić również na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości.
Namoczyć suszone grzyby.
Co jakiś czas przemieszać, uważając, aby kapusta nie przywierała do dna garnka.
Obrać i pokroić w plastry cebulę i pieczarki.
Mocno podsmażyć na oliwie idodać do mieszanki kapuścianej.
Zaraz potem dodać kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych i suszone śliwki.
Namoczone grzyby dodać razem z wodą, w której się moczyły.
Do kiszonej kapusty dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki.
Kiedy mieszanka kapuściana i kapusta kiszona będą już miękkie, połączyć je razem w dużym garnku i podlać dwiema szklankami wina.
Można zwiększyć ogień i lekko uchylić przykrywkę.
Uchylić również okno, zapach kapusty nie dorównuje jej smakowi.
Dusić do miękkości, odparowując nadmiar płynu.
Dosypać torebkę słodkiej papryki i dolać kilka łyżek sosu sojowego, wymieszać.
Obrać główkę czosnku.
Przecisnąć przez praskę.
Zdjąć z ognia i dodać czosnek oraz łososia.
Wymieszać ponownie, dodając wg uznania pieprz, sól i cukier do smaku.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami w mundurkach.