Babka z ryby

Składniki

  • 50 dag filetów z ryby morskiej
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • łyżka kaparów bez zalewy
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 jaja
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oleju lub oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety włożyć do garnka z rozgrzanym masłem, posypać posiekaną cebulą i udusić.

Potem ostudzić, dodać kapary, natkę i 4 łyżki bułki tartej.

Zemleć w maszynce lub rozdrobnić w malakserze, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, żółtkami i śmietaną.

Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowaną masę ostrożnie połą­czyć ze sztywną pianą ubitą z białek i przełożyć do formy wysmarowanej olejem (oliwą) i wysy­panej pozostałą bułką tartą.

Piec przez 45 minut.

Podawać z ziemniakami i chrzanem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *