Składniki
- 50 dag filetów z ryby morskiej
- cebula
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżka kaparów bez zalewy
- 1/2 szklanki śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 3 jaja
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka oleju lub oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Filety włożyć do garnka z rozgrzanym masłem, posypać posiekaną cebulą i udusić.
Potem ostudzić, dodać kapary, natkę i 4 łyżki bułki tartej.
Zemleć w maszynce lub rozdrobnić w malakserze, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, żółtkami i śmietaną.
Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowaną masę ostrożnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek i przełożyć do formy wysmarowanej olejem (oliwą) i wysypanej pozostałą bułką tartą.
Piec przez 45 minut.
Podawać z ziemniakami i chrzanem.