Amur w pikantnym sosie

Składniki

  • 1 kg oczyszczonego amura (podzielonego na porcje)
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy typu ?Jarzynka”
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu winnego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • zielenina i pomidory do przybrania

Sos:

  • 1 szklanka majonezu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W wodzie z dodatkiem przyprawy ?Jarzynka”, cebuli i po­zostałych przypraw gotować porcje ryby przez 10-12 minut.

W połowie gotowania dodać ocet winny.

Gdy ryba jest miękka, ale nierozgotowana, odstawić do wychło­dzenia.

Przygotowanie sosu: żółtka utrzeć z musztardą na gładką masę, dodać majonez i wino.

Doprawiamy do smaku.

Dokładnie odsączone porcje ryby ułożyć na półmi­sku lub w porcjowych kokilkach, zalać sosem, przy­brać zieleniną i cząstkami pomidora.

Wierzch posy­pać drobno posiekanymi białkami.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *