Składniki
- 1 kg oczyszczonego amura (podzielonego na porcje)
- 1 czubata łyżeczka przyprawy typu ?Jarzynka”
- 1 cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka octu winnego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- zielenina i pomidory do przybrania
Sos:
- 1 szklanka majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W wodzie z dodatkiem przyprawy ?Jarzynka”, cebuli i pozostałych przypraw gotować porcje ryby przez 10-12 minut.
W połowie gotowania dodać ocet winny.
Gdy ryba jest miękka, ale nierozgotowana, odstawić do wychłodzenia.
Przygotowanie sosu: żółtka utrzeć z musztardą na gładką masę, dodać majonez i wino.
Doprawiamy do smaku.
Dokładnie odsączone porcje ryby ułożyć na półmisku lub w porcjowych kokilkach, zalać sosem, przybrać zieleniną i cząstkami pomidora.
Wierzch posypać drobno posiekanymi białkami.