Składniki
- 1 kg amura
- 250 ml mleka
- 4 dag migdałów
- 2 dag mąki
- 4 dag kawioru
- 8 dag żółtego sera
- 8 dag ketchupu
- 3 dag masła lub margaryny do zasmażki
- sól
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do pieczenia
Przygotowanie
Oczyszczonego i wypatroszonego amura umyć.
Przekroić wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa i pokroić ukośnie na porcje.
Posypać przyprawami, tłuszczem i upiec w piekarniku.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć.
Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc.
Wlewać powoli zimne mleko szybko mieszając trzepaczką.
Zagotować, połączyć z kawiorem i migdałami.
Doprawić do smaku.
Zalać rybę, posypać startym serem i zapiec.