Amur po litewsku

Składniki

  • 1 kg amura
  • 250 ml mleka
  • 4 dag migdałów
  • 2 dag mąki
  • 4 dag kawioru
  • 8 dag żółtego sera
  • 8 dag ketchupu
  • 3 dag masła lub margaryny do zasmażki
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do pieczenia

Przygotowanie

Oczyszczonego i wypatroszonego amura umyć.

Przekroić wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa i pokroić ukośnie na porcje.

Posypać przyprawami, tłuszczem i upiec w piekarniku.

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć.

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc.

Wlewać powoli zimne mleko szybko mieszając trzepaczką.

Zagotować, połączyć z kawiorem i migdałami.

Doprawić do smaku.

Zalać rybę, posypać startym serem i zapiec.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *