Składniki
- 8 befsztyków wołowych
- 8 cienkich długich plasterków wędzonego chudego boczku lub szynki
- 8 suszonych śliwek
- 4 migdały
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany
- warzywna przyprawa typu vegeta
- sól
- pieprz
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Befsztyki rozbić tłuczkiem, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną, zawinąć w płatek folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut).
Śliwki umyć, usunąć pestki i na miejsce każdej z nich włożyć pół obranego migdała).
Na każdy kotlet nakładać plaster boczku i kłaść 1 śliwkę.
Zwinąć roladki i spiąć wykałaczką (1 lub 2).
Gotowe zrazy obtoczyć w tartej bułce i obrumienić na tłuszczu.
Zalać połową szklanki letniej wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, dodać do mięsa razem ze śmietaną i posiekaną zieleniną, wymieszać.
Doprawić.
Podawać najlepiej z ziemniakami z wody lub domowymi kluseczkami.