Zrazy zamojskie

Składniki

  • 8 befsztyków wołowych
  • 8 cienkich długich plasterków wędzonego chudego boczku lub szynki
  • 8 suszonych śliwek
  • 4 migdały
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Befsztyki rozbić tłuczkiem, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną, zawi­nąć w płatek folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut).

Śliwki umyć, usunąć pestki i na miejsce każdej z nich włożyć pół obranego migdała).

Na każdy kotlet nakładać plaster boczku i kłaść 1 śliw­kę.

Zwinąć roladki i spiąć wykałaczką (1 lub 2).

Gotowe zrazy obtoczyć w tartej bułce i obrumienić na tłuszczu.

Zalać połową szklanki letniej wody i dusić pod przykry­ciem do miękkości.

Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, dodać do mięsa razem ze śmietaną i posiekaną zieleniną, wymieszać.

Doprawić.

Podawać najlepiej z ziemniakami z wody lub domowymi kluseczkami.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *