Składniki
- 4 plastry wołowiny
Farsz:
- 80 dag pomidorów
- szklanka bulionu
- 35 dag cebuli
- 10 dag ogórków konserwowych
- 15 dag metki (kiełbasy)
- pęczek natki pietruszki
- 15 dag bekonu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki gęstej śmietany
- papryka w proszku
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Przygotować farsz: cebulę obrać, pół pokroić w kostkę, resztę w talarki. Ogórki przekroić na pół i pokroić w słupki. Natkę pietruszki posiekać. Metkę wymieszać z natką i przyprawami. Bekon pokroić w paski. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. 15 dag pomidorów pokroić w cząstki, resztę na kawałki.
Mięso umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, posmarować metką, ułożyć bekon, cząstki pomidorów, ogórek i talarki cebuli, zrolować i spiąć wykałaczkami. Zrazy obsmażyć na oleju, dodać cebulę w kawałkach i bulion, dusić 90 minut, wyjąć. Do sosu dodać śmietanę i pomidory, podgrzać.
Podawać z ziemniakami.