Zrazy wołowe z pikantnym nadzieniem

Składniki

  • 4 plastry wołowiny

Farsz:

  • 80 dag pomidorów
  • szklanka bulionu
  • 35 dag cebuli
  • 10 dag ogórków konserwowych
  • 15 dag metki (kiełbasy)
  • pęczek natki pietruszki
  • 15 dag bekonu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • papryka w proszku
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Przygotować farsz: cebulę obrać, pół pokroić w kostkę, resztę w talarki. Ogórki przekroić na pół i pokroić w słupki. Natkę pietruszki posiekać. Metkę wymieszać z natką i przyprawami. Bekon pokroić w paski. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. 15 dag pomidorów pokroić w cząstki, resztę na kawałki.

Mięso umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, posmarować metką, ułożyć bekon, cząstki pomidorów, ogórek i talarki cebuli, zrolować i spiąć wykałaczkami. Zrazy obsmażyć na oleju, dodać cebulę w kawałkach i bulion, dusić 90 minut, wyjąć. Do sosu dodać śmietanę i pomidory, podgrzać.

Podawać z ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *