Składniki
- 70 dag wołowiny bez kości (zrazowej)
- 25 dag kapusty kiszonej
- 15-20 dag surowego chudego boczku
- 3 cebule średniej wielkości
- 5 dag smalcu
- 2 jabłka
- 5 dag suszonych śliwek
- łyżka mąki
- cukier
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Mięso umyć, pokroić na porcje, rozbić, oprószyć mąką, solą i pieprzem, obrumienić z jedną obraną i pokrojoną cebulą na części smalcu. Przełożyć do rondla, układając jeden kawałek obok drugiego. Ugotować boczek (wywar zachować).
Oddzielnie udusić kapustę w niewielkiej ilości wody, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Cebulę pokroić w ćwierćplasterki i podsmażyć na pozostałym smalcu. Dodać mąkę, chwilę jeszcze smażyć i rozprowadzić 2/3 szklanki wywaru z boczku. Gdy kapusta będzie miękka, wlać zasmażkę z cebulą, doprawić cukrem, zagotować.
Na każdy zraz położyć grubą warstwę ugotowanej kapusty, następnie plaster boczku i śliwki bez pestek, podlać wszystko wywarem z boczku. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i ogórkiem małosolnym albo kwaszonym.