Zrazy wołowe z kapustą

Składniki

  • 70 dag wołowiny bez kości (zrazowej)
  • 25 dag kapusty kiszonej
  • 15-20 dag surowego chudego boczku
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 5 dag smalcu
  • 2 jabłka
  • 5 dag suszonych śliwek
  • łyżka mąki
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Mięso umyć, pokroić na porcje, rozbić, oprószyć mąką, solą i pieprzem, obrumienić z jedną obraną i pokrojoną cebulą na części smalcu. Przełożyć do rondla, układając jeden kawałek obok drugiego. Ugotować boczek (wywar zachować).

Oddzielnie udusić kapustę w niewielkiej ilości wody, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Cebulę pokroić w ćwierćplasterki i podsmażyć na pozostałym smalcu. Dodać mąkę, chwilę jeszcze smażyć i rozprowadzić 2/3 szklanki wywaru z boczku. Gdy kapusta będzie miękka, wlać zasmażkę z cebulą, doprawić cukrem, zagotować.

Na każdy zraz położyć grubą warstwę ugotowanej kapusty, następnie plaster boczku i śliwki bez pestek, podlać wszystko wywarem z boczku. Dusić pod przykryciem do miękkości.

Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i ogórkiem małosolnym albo kwaszonym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *