Składniki
- 1 kg mięsa z szynki wieprzowej (lub schabu)
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 pojemnik (200 ml) jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki
- po pół łyżeczki: kardamonu, kolendry, chili
- starty korzeń imbiru (ok.4 cm)
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej i mielonych goździków
- 1 łyżeczka kurkumy
- kilka łyżek posiekanej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Umyte mięso pokroić na plastry.
Rozbić tłuczkiem i uformować owalne zrazy.
Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju.
Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody (lub bulionu z kostki).
Dusić do miękkości (na małym ogniu, pod przykryciem).
Wszystkie przyprawy zmiksować z jogurtem i pastą pomidorową, wlać do garnka z mięsem i dusić jeszcze 15 minut.
Na koniec posypać posiekaną pietruszką.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką (najlepiej z cykorii) .