Zrazy w sosie korzennym

Składniki

  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej (lub schabu)
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 pojemnik (200 ml) jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki
  • po pół łyżeczki: kardamonu, kolendry, chili
  • starty korzeń imbiru (ok.4 cm)
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej i mielonych goździków
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kilka łyżek posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Umyte mięso pokroić na plastry.

Rozbić tłuczkiem i uformować owalne zrazy.

Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju.

Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody (lub bulionu z kostki).

Dusić do miękkości (na małym ogniu, pod przykryciem).

Wszystkie przyprawy zmiksować z jogurtem i pastą pomidorową, wlać do garnka z mięsem i dusić jeszcze 15 minut.

Na koniec posypać posiekaną pietruszką.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką (najlepiej z cykorii) .

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *