Zrazy po litewsku

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • l/2 szklanki śmietany
  • po 1 łyżce mąki i smalcu
  • 2 szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól

Nadzienie:

  • 2 cebule
  • 50 g słoniny
  • 10 suszonych prawdziwków
  • szklanka tartej bułki
  • jajo
  • 2 łyżki margaryny
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować farsz: cebulę obrać i posiekać, grzyby wymyć, namoczyć i posiekać. Dodać tartą bułkę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać pokrajaną w kostkę słoninę, jajko, siekaną natkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon i obwiązać nitką. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 90 minut. Pod koniec duszenia zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką tartej bułki. Podawać (po usunięciu nitek) w sosie własnym, z kaszą perłową lub ziemniakami i różnego rodzaju surówkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *