Składniki
- 1 kg wołowiny
- l/2 szklanki śmietany
- po 1 łyżce mąki i smalcu
- 2 szklanki bulionu
- pieprz
- sól
Nadzienie:
- 2 cebule
- 50 g słoniny
- 10 suszonych prawdziwków
- szklanka tartej bułki
- jajo
- 2 łyżki margaryny
- łyżka siekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować farsz: cebulę obrać i posiekać, grzyby wymyć, namoczyć i posiekać. Dodać tartą bułkę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać pokrajaną w kostkę słoninę, jajko, siekaną natkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon i obwiązać nitką. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 90 minut. Pod koniec duszenia zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką tartej bułki. Podawać (po usunięciu nitek) w sosie własnym, z kaszą perłową lub ziemniakami i różnego rodzaju surówkami.