Ziemniaki z kapustą włoską

Składniki

  • 75 dag kapusty włoskiej
  • 75 dag ziemniaków
  • 25 dag piersi indyka
  • 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • szklanka śmietanki
  • łyżka majeranku
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 jaja
  • oliwa lub olej do formy

Przygotowanie

Kapustę poszatkować, wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty.

Odcedzić, odcisnąć.

Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć.

Mięso szybko obsma­żyć na silnym ogniu.

Pokroić w plastry.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, układać warstwami: kapustę, mięso, ziemniaki.

Na wierzchu powinny być ziemniaki.

Czosnek zmiażdżyć, dodać do ciepłego bu­lionu wraz ze śmietanką, majerankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Jaja starannie roztrzepać, wlać do bulionu, zamieszać, wylać na ułożone w naczyniu składniki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, zapiekać 45-50 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *