Ziemniaki nadziewane mięsem

Składniki

  • 10 sztuk ziemniaków średniej wielkości
  • szklanka śmietany
  • 300 g wieprzowiny
  • bułka
  • koperek
  • sól
  • cebula
  • łyżka smalcu

Przygotowanie

Przygotować masę mięsną, starannie wyrobić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, wydrążyć środki, wewnątrz lekko posolić. Każdą sztukę napełniać nadzieniem, upychając łyżką. Ziemniaki ułożyć w brytfannie, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości w średnio nagrzanym piekarniku. Miękkie ziemniaki zalać śmietaną zmieszaną ze szklanką wody i jeszcze chwilę poddusić. Podawać posypane siekanym koperkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *